keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

the weeknd / frank ocean / odd future

Mun piti kirjottaa pelkästään The Weekndin yhdeksän biisin House Of Balloons-mixtapesta, mutta jotenkin päädyin puhumaan Odd Futuresta... No ei se mitään, mutta ladatkaa toki House of Balloons bändin virallisilta sivuilta ilmaiseksi. The Weeknd tekee paljon hypetettyä R&B:tä, mutta älkää antako sen pelästyttää. En olisi koskaan uskonut että kuuntelen vapaaehtoiseti R&B:tä, mutta tässä sitä nyt ollaan.


Vaikka The Weeknd jättää musiikillisesti paljonkin haluttavaa, sen luoma tunnelma on niin voimakas että ei edes haittaa. Itse asiassa vähän saman tyylistä kuin The XX:n debyytillä; tummaa ja seksikästä. Tiedän että Weekndia on kritisoitu vähintään yhtä paljon kuin hypetettykin, ja ymmärrän kyllä kumpiakin puolia. The Weeknd on ihan päivän selvästi R&B:tä indie-yleisölle, ja luulen että jokainen joka väittää että tiesi House of Balloonista ennen P4K:n Best New Music-leimaa joko valehtelee tai tuntee Weekndit itse.


The Weekndin ohella varmaan kaikille tutun OFWGKTA:n Frank Ocean johtaa joukkoja "uuden" R&B:n tiellä menestykseen. Oceanilla ja Weekndillä on muutenkin aika paljon yhteistä. Kumpikin julkaisi tuotoksensa ilmaiseksi ladattavina, Weeknd kotisivuillaan ja Ocean Tumblrissaan. Molemmat käyttävät hieman liikaa autotunea mun makuun ja samplaavat vähän yllättäviä aristeja; Weeknd esimerkiksi Beach Housea ja Ocean Eagelsin Hotel Californiaa.


Samalla siinä kivasti levyn paras biisi. Frank Ocean on ainakin mun mielestä selvästi Odd Futuren musiikillisesti lahjakkain jäsen, vaikkei ainakaan vielä se huomatuin. Varmaan siitäkin on hyötyä että Ocean on kollektiivin vanhin jäsen ja jo kerran Def Jamille kirjattu (vaikka siitä ei mitään tullutkaan). Nyt huhut kertoo yhteistyöstä mm. Beyoncén kanssa. No biggie tai mitään. Jälleen kerran ei voi kuin turhautua mainstream-poppilistoille joissa soi Chris Brown eikä Frank Ocean. Miksi.

The Weekndin sanoitukset muistuttavat myös vähän OFWGKTA:n tunnetuimman jäsenen ja tuottajan Tyler, The Creatorin /b/-tasoista kamaa, vaikka eivät olekaan ehkä ihan yhtä öh, radikaaleja. En ole muutenkan ihan varma mitä mieltä olen Odd Futuren pojista (ja tytöstä). Biitit on ainakin Tylerillä vähän tahattoman alkeellisia ja lyriikoiden shokeeraavuus vähän kyllästyttää. OFWGKTA vaikuttaa kyllä sen verran itsetietoisilta, että teiniangstailustakin päästään ehkä jossain vaiheessa. Silti en mä valita, miettii kuitenkin että Tyler on 19-vuotias ja tekee tällasta:



Tylerin kovasti odotettu kakkosalbumi Goblin ilmestyy toukokuun kymmenes. Leakkeja on näkynyt, mutta lähinnä Neutral Milk Hotelin faneille. Odd Futuren toinen julkkis, Earl Sweatshirt, on ties missä ja kuulemma äiti ei päästä jäbää julkaisemaan musiikkiaan tai edes feattauksiaan. Sellasta on elämä kun on 17-vuotias.

Free Earl, fuck Steve Harvey, etc.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti