sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

a single man + oscars

http://www.xtra.ca/blog/vancouver/image.axd?picture=A-Single-Man.jpg

A Single Man on nyt vihdoinkin nähty. Uskomatonta kuinka hyvin tätä leffaa on suojeltu, yhtäkään versiota ei nimittäin ole leakannut nettiin. En edes muista milloin viimeksi on käynyt näin. Noh, itse olisin mennyt joka tapauksessa teattereihin(kin).

Tom Ford on ollut musta aina ihan älyttömän liikkis ja rakastan sen töitä Guccilla ja YSL:lla, eikä tämän ihka ensimmäinen ohjaustyökään pettänyt. A Single Man on koskettava, lämminhenkinen ja ihan mielettömän upea leffa, enkä voi sitä tarpeeksi suositella. Colin Firthin näytteleminen vie sanattomaksi, varsinkin puhelinkohtauksessa. Oikeastaan kaikki näyttelijät ovat ihan huippuja, vaikka Nicholas Hoult (Skinsin Tony) kuulostaakin vähän hassulta jenkkiaksenttinsa kanssa, ainakin verrattuna sen täydellisesti hallitsevaan Matthew Goodeen. Myös espanjalainen supermalli Jon Kortajarena tekee yllättävän hienon suorituksen Carloksena.


Harmittaa älyttömästi ettei A Single Man kerännyt enemmän Oscar-ehdokkuuksia. Firthkään ei luultavasti voita ja Abel Korzeniowskin jumalaisesta musiikista olisi mun mielestä pitänyt tulla ehdokkuus, samoin kuvauksesta. Värien vaihtuminen ja jokaisen pienen ykistyiskohdan tarkkuus olivat mahtavia. 1960-luvun alkuun sijoittuvan leffan asujen ja sisustuksen autenttisuudesta huolehti sama tiimi joka luo Mad Menin maailman, mikä selittää virheettomyyden. Hesarin Nyt-liitteessä annettiin pientä kritiikkiä steriiliydestä, mutta omasta mielestäni sitä ei todellakaan ollut liikaa. Olisi esimerkiksi tuntunut oudolta jos Georgen talo ei olisi ollut niin yltiömäisen siisti. Samoin hänen harmaat työ- ja luokkahuoneensa kuvastivan mun mielestä Georgen mentaliteettiä. Ehkä olen puolueellinen Tomppa-rakkauteni kanssa, mutta musta ihan oikeasti tuntuu että vain muotisuunittelijalla tajuaa kuinka tärkeitä hahmojen vaatteet, tavarat, ja tilat joissa he oleskelevat ovat. Toisaalta tuntuu ettei Ford saa ihan ansaitsemaansa kiitosta kenties juuri muoti-taustansa takia.


Niin ja en kyllä meinannut uskoa silmiäni kun George asteli työhuoneeseensa. Sohvalla istui Richard Buckley, Fordin miesystävä viimeisen 23 vuoden ajan. Vaikka kohtaus kesti noin sekunnin, ei siitä valkoisesta pehkosta voinut erehtyä.

Oscarit ovat tosiaan tänä aamuna Suomen aikaan, itse ajattelin herätä vähän jälkeen viiden niitä katsoman, wish me luck....... Toivon että Hurt Locker voittaa kaiken ison, Firth tietenkin parhaan miespääosan ja kuka tahansa muu paitsi Sandra Bullock parhaan naispääosan. En ole nähnyt Blind Sidea muttei tarvitsekaan, Bullock ei vaan yksinkertaisesti ole Oscarin arvoinen. Olisin superiloinen jos Carey Mulligan voittaisi An Educationista (aivan ihana leffa loppua lukuunottamatta, suosittelen) mutten oikeastaan näe sen tapahtuvan... Sivurooleihin toivon ja uskon Christoph Waltzia IB:stä ja Mo'Niqueta Preciousista. Kävin katsomassa Preciousin eilen ja olin kyllä mukavasti yllättynyt. Ainoa mistä en pitänyt oli ne haaveilukohdat.

Ulkomaisista leffoista ei totta puhuen taida olla kuin kaksi voittajavaihtoehtoa, Michael Haneken Das Weiße Band ja Jacques Audiardin A Prophet. Itselläni ei ole niinkään väliä kumpi voittaa vaikken olekaan nähnyt kuin ensimmäisen. A Prophet vaikuttaa hienolta, en jaksa odottaa että vihdoin nään sen teattereissa. Animaatio-sarjan voittajaksi veikataan vahvasti Upia, ja olen samoilla linjoilla. En pitänyt siitä ehkä iha niin paljon kuin monet muut, mutta olen silti iloinen jos se voittaa.

En ihan ymmärrä miksi parhaan elokuvan pysti on jaossa 10 elokuvalle. Ei tämä niin hyvä vuosi ollut. District 9:n ja Blind Siden olisi suoraan voinut jättää pois, Up ei tule koskaan voittamaan eikä niin ikään Up in the Air tai A Serious Man, josta kyllä tykkäsin paljon.

Sormet vaan ristiin nyt ettei Avatar voita muuten kuin teknillisissä kategorioissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti