maanantai 28. helmikuuta 2011

oscarit 2011


Eilen taisi olla jotkut Oscarit tai vastaavat. Ihan sama. Olin ihan kisastudiomeiningeissä n. puoli kolmeen asti jolloin kuukahdin koska olen sisäisesti eläkeläinen. Enpä kyllä tainnut paljoa missata, nimittäin suurin osa voittajista oli erittäin ennalta-arvattavia. Ehkä King's Speechin kruunaaminen (eheh) parhaana elokuvana oli semiyllätys, koska ajattelin että se on niin ilmiselvästi kuin tehty Oscar-kisaan ettei se voi voittaa. Mutta en valita. Toinen voitto mikä vähän ihmetytti oli Tom Hooperin valinta parhaaksi ohjaajaksi. Olin ihan varma että se olisi mennyt The Social Networkin David Fincherille, joka ei ole voittanut vielä koskaan vaikka on ollut kahdesti ehdolla (TSN:n lisäksi The Curious Case of Benjamin Buttonista). Kaiken lisäksi Fincher voitti parhaan ohjaajan tittelin Golden Globeilta ja BAFTAlta. Noh, meni TSN:n Aaron Sorkinille sentään paras adapted screenplay. Parhaan näyttelijän pystin pokannut virheetön Colin Firth oli tietenkin koko homman kaikista varmin voitto, ja ansaituin. Itse tosin olisin nähnyt mielummin Colinin voittavan viime vuonna A Single Manista (josta Abel Korzeniowskin olisi pitänyt saada VÄHINTÄÄN ehdokkuus parhaasta musiikista, oon forever katkera tästä), mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Olen nähnyt parhaan elokuvan ehdokkaista 7/10, kaikki muut paitsi The Fighterin, True Gritin ja Winter's Bonen, jonka tosin aijon katsoa ihan lähipäivinä. Tykkäsin King's Speechistä ja The Social Networkista eniten, mutta totta puhuen mikään ei iskenyt ihan älyttömästi. Vaikka Social Networkin dialogi oli kieltämättä hienoa, ei yksikään hahmo ollut mielyttävä eikä mua kiinnostanut miten niiden käy. Ja Justin Timberlaken castaaminen oli ihan älytön virhe. En vaan voi ottaa sen naamaa vakavasti. King's Speech taas oli jotenkin niin, äh en edes tiedä. En pidä monarkiasta ja mun on vaikea sympatisoida niitä, edes leffoissa. Rakastan silti Colin Firthiä koko fanitytön sydämestäni ja Geoffrey Rush ja HBC olivat kumpikin mainioita.

Eniten mua jäi ärsyttämään Natalie Portamin voitto Black Swanista. En tiedä olenko vähemmistössä, mutta musta Black Swan ei ollut mitenkään erinomainen, eikä Portman parantanut asiaa. Musta tuntui että sillä oli koko ajan sama pelästynyt/ahdistunut ilme, enkä missään vaiheessa unohtanut että katson Natalie Portmania enkä Ninaa, niin kuin King's Speechissä Colin Firth pystyi tekemään. Olen nähnyt Joutsenlammen balettina pari kertaa ja tanssikohdat olivatkin hienoja, mutta jotenkin Black Swan ei vaan iskenyt muhun tippaakaan. En tosin tykkää psyko-trillereistä muutenkaan.

Toinen mistä en pitänyt oli 127 tuntia. Ehkä siksi, että tiesin etukäteen mitä tulee tapahtumaan, mutta koko leffa oli mielestäni ihan helvetin tylsä ja ärsyttävä, vaikka maisemakuvaukset olikin hienoja. Myös ruudun pilkkominen osiin (mulla ei ole hajuakaan mikä tämän teknillinen termi on, mutta ehkä tiedätte mitä tarkoitan) ja koko kuvaus oli musta ihan äärettömän rasittavaa, sekavaa ja rumaa. Edes James Franco josta yleensä pidän ei pelastanut tätä.

Yksi kategoria mikä vielä ihmetytti oli paras ei-englanninkielinen elokuva, jonka voitti tanskalainen In A Better World eli Hævnen. Myönnetään, en ole nähnyt leffasta kuin trailerin mutta odotin silti Javie Bardemin tähditämän Biutifulin voittavan. Itse olisin halunnut nähdä pystin menevän kreikkalaiselle Dogtoothille, jonka näin viime vuonna Rakkautta & Anarkiassa ja joka oli mahtava. Paikoitellen Dogtooth tosin on vähän (yli) shokeeraava, joten ehkä siitä meni pisteitä academyltä.

Paras animaatio meni Toy Story kolmoselle, mistä en luule että kukaan on yllättynyt. Inception kääri myös kasaan ihan mukavan paketin tekniikka-palkintoja, mitkä ovatkin ainoita mitkä sille kuului. Parhaan dokumentin voitti Inside Job, täysin ansaitusti. Kävin katsastamassa sen Docpointissa, ja se oli helposti yksi parhaita dokkareita mitä olen nähnyt. Järisyttävien faktojen lisäksi myös Inside Jobin ulkomuoto oli todella tyylikäs, mistä dokkari kyllä saa aina lisäpisteitä. Suosittelen kyllä kaikille.

Ei hemmetti, miten mun postaukset on nykyään tällasia romaaneja? Over and out.

2 kommenttia: