maanantai 26. heinäkuuta 2010

this is england '86 + leffaostoksia

Musta alkaa epäilyttävästi tuntua että HBO:n ohella brittiläinen E4 alkaa olemaan se kanava jonka ohjelmia katson eniten. The Inbetweeners, Misfits, Shameless ja jopa alkuaikojen Skins on parasta nuorille suunnattua televisiota mitä olen katsonut koskaan.  Syksyllä alkavien The Inbetweenersin ja Misfitsin uusien kausien rinnalle on tulossa uusi minisarja, josta olen ihan älyttömän innoissani.

Neliosainen This Is England 86' jatkaa siitä mihin This Is England the movie jäi, neljä vuotta myöhemmin. Alkuperäinen, vuonna 2006 ilmestynyt elokuva on yksi lempileffoistani josta kirjoitin 15-vuotiaana jokaisen mahdollisen esseen koulussa.


Pääosassa on 12-vuotias Shaun, joka asuu kahdestaan äitinsä kanssa isän kuoltua Falklandin sodassa. Jouduttuaan koulussa tappeluun Shaun törmää kotimatkalla neljään skinariin, joiden joukkoon hänet hyväksytään ja varsinkin ryhmän johtajasta Woodystä tulee Shaunille isovelihahmo. Porukan leppoisa henki kokee kuitenkin kolauksen kun vanha johtaja Combo pääsee ulos vankilasta ja alkaa levitellä rasistisia ja nationalistisia mielipiteitään. Ryhmä jakautuu kahteen ja Shaun jää Combon puolelle. Shaunista leivotaan pikkunationaistia käyttämällä häntä rasistisen BNP-puolueen (joka on muuten vieläkin olemassa) kokouksissa ja ryöstämällä lähikaupan jota pitää aasialainen mies. Lopussa Shaun kuitenkin irtaantuu Combosta hänen hakattuaan ryhmän ainoa tummaihoisen, jamaikalaisen Milkyn, sairaalakuntoon.


This Is England 86' sijiouttuu ylläripylläri vuoteen 1986, ja lähes koko näyttelijäkaarti on palannut. Ensimmäinen 'traileri' julkaisiin vähän aikaa sitten ja se näyttää erittäin lupaavalta. Yleensä olen ihan periaatteesta jatko-osia vastaan mutta tässä tapauksessa en malta odottaa. Ei tosin voi olla huomaamatta että Skinsissä Cookia näytellyt Jack O'Connell ei taida olla palannut esittämään Pukeytä sarjaversioon. Harmittaa, Pukey oli mun lemppari.


Leffa-aiheessa kun ollaan, kävin ensimmäistä kertaa elämässäni Aleksis Kiven kadun Pienessä Leffakaupassa. Kaveri on asunut samalla kadulla jo vuoden ja vaikka olenkin kaupan ohi kävellyt lukemattomia kertoja en ole vielä kertaakaan päätynyt sisälle asti. Onneksi tällä kertaa mentiin, oli nimittäin aika älytön valikoima ja erittäin mielyttävät hinnat. Lopulta lähdin tosin vaan kahden leffan kanssa koska olen viimeaikoina käynyt Anttilan dvd-alelaareilla vähän turhankin usein.


Pasolinin Salón eli sodomian 120 päivää-leffan takakannessa lukee seuraavaa: "Shokeeraavaa, brutaalia, provosoivaa ja kylmänrohkeaa Salòa pidetään vielä tänäkin päivänä yhtenä kaikkien aikojen häiritsevimmistä elokuvista, syy miksi se on useimmissa maissa yhä esityskiellossa." Toisin sanoen, mitän tän olisi voinut jättää ostamatta? Olen kuunnellut kauhutarinoita Salòsta niin kauan että on jo aika nähdä itse. Oikeanpuoleinen dvd taas on Gus Van Santin kymmenes ohjaustyö Elephant, joka perustuu vuoden 1999 Columbine-kouluammuskeluun. Olin jo luopua toivosta Elephantin kohdalla, se näytti olevan ihan joka kaupasta loppu niin netissä kuin kaupungillakin, joten tämä oli todellinen löytö.

Kesäloman leffaputki jatkuu seuraavaksi Pedro Almodóvarin Todo sobre mi madrella, huomenna vuorossa Lars Von Trierin Björk-leffa Dancer in the Dark. Muitakin hyviä leffaehdotuksia otetaan ilomielin vastaan.

3 kommenttia:

  1. Oo, siistiä – This Is England kolahti kovasti itsellenikin, joten tuota tulee kyllä odoteltua. Misfits on vieläkin katsomatta, äh.

    VastaaPoista
  2. salò katotaa edellee torstaiaamuna darratärinään, mää vaadin!

    t. ihana nuori neito 89

    VastaaPoista
  3. Jyri - Misfits on kyl ehdottomasti katsomisen arvonen vaikka juoni saattaakin alkuun kuulostaa vähän tylsältä/huonolta. :D

    Sarita-chan voit ihan yksinäs olla darratärinöissä.....

    VastaaPoista